20 de maig de 2008

El pessebrisme i el doctor Garrut


L'Associació de Pessebristes de Barcelona ha organitzat una conferència per iniciar els actes de reconeixement del soci Josep M. Garrut i Roma. La conferència, que porta per títol El pessebrisme i el doctor Garrut, es farà el dijous 3 de juliol a les 19h. al local social de l'entitat barcelonina (c/ Paradís, 3, pral. 2a), i anirà a càrrec de l'historiador i conservador del monestir de Sant Jeroni de la Murtra Mn. Jaume Aymar, bon amic, per cert, del nostre col·lectiu. Amb aquesta xerrada es vol iniciar una sèrie d'actes per commemorar el 75è aniversari com a soci de Barcelona de Josep M. Garrut.

Que el Sr. Garrut es mereix un homenatge és un fet indiscutible. Tots els reconeixements que se li facin són pocs per valorar la important feina que ha fet pel pessebrisme.

Sovint ens lamentem que costa trobar relleus en el si de les associacions pessebristes. Però malgrat tot, les entitats van tirant endavant i cada Nadal es presenten unes exposicions de pessebres prou reeixides. D'una manera o altra els pessebristes més joves recullen el testimoni dels més veterans. Ara bé, de vegades ens preguntem si els pessebristes catalans hem sabut recollir el testimoni del Sr. Garrut. La seva feina de prestigiar el pessebre en el món acadèmic i artístic, els treballs per promoure'n la recerca, o l'organització de congressos i exposicions per difondre el pessebre a la societat són algunes de les grans fites portades a terme per Josep M. Garrut. El seu llibre Viatge a l'entorn del meu pessebre, publicat ja fa més de 50 anys, no només es manté plenament vigent sinó que conserva bona part de la frescor del primer moment.

El millor homenatge que li podem fer al Sr. Garrut és continuar la seva obra com la millor manera de valorar-la. I això vol dir que cal fer un esforç en seguir promovent tot el que ell ha fet al llarg de la seva trajectòria. Això és el que, modestament, intentem fer en el col·lectiu El Bou i la Mula, i ens sentim molt honrats de comptar amb el Sr. Garrut com a soci.

Sigui com sigui, volem felicitar l'Associació de Pessebristes de Barcelona per aquesta iniciativa i ja des d'ara volem mostrar la nostra disposició a sumar-nos a aquest merescut reconeixement al gran pessebrista Josep M. Garrut.