5 d’octubre de 2008

El bisbe Joan Carrera, pessebrista

Ha mort e bisbe Joan Carrera. A diversos mitjans hem pogut llegir i escoltar paraules elogioses amb la seva vida i amb la seva obra. Poca cosa podem afegir que no s’hagi dit ja, fora d’unir-nos al sentiment per la pèrdua d’algú que tant ha fet per l’Església i la societat catalanes.

L’any 2001 el nostra col·lectiu va publicar, juntament amb la comunitat cistercenca de Solius, el llibre Els diorames del Monestir de Solius. Visions actuals d’un Pessebre. Vam demanar a diverses persones que comentessin un dels diorames del pessebre del germà Gilbert Galceran. També ens vam dirigir al bisbe Carrera, que va respondre de seguida a la nostra petició.

En el seu llibre Aquest Nadal en fa dos mil. Discerniment i goig (Barcelona, 2000) el bisbe Carrera hi recollia diversos articles seus al voltant del Nadal, entre els que n’hi havia més d’un que girava al voltant del pessebre. I era fàcil constatar-hi com el bisbe Joan hi parlava del pessebre com una cosa propera, que estimava profundament. Alguns títols dels articles ens donen una pista de com el pessebre és present en aquell llibre: Figures per al pessebre d'enguany o A vista de pessebre.

Transcrivim un fragment d’un dels articles d’aquell llibre, L'estrella de Nadal és centrífuga:

El pessebre, tot amb tot, roman com enclau irredent del Nadal colonitzat per la nostra mediocritat daurada. I, ja se sap, l'irredemptisme sol perdre les guerres, però salva la lucidesa. Si som capaços de desentelar-nos els ulls, un moment, i de mirar el pessebre de casa, ens sentirem cridats a orientar-nos, cadascú a la seva manera, cap a la cova que l'estrella assenyala.

Volem recordar, finalment, com l’octubre de l’any 2004 l’Associació de Pessebristes de Mataró va organitzar la presentació del llibre El pessebre a Mataró. Història d’una tradició viva (Mataró, 2004). Els pessebristes mataronins també li van demanar al bisbe Joan Carrera que participés en aquell acte. No cal dir que va acceptar i el parlament que va fer en aquella ocasió va ser, una vegada més, una mostra de sensibilitat i estima cap al pessebre. El bisbe Joan anava més enllà del valor purament material del pessebre, i ens mostrava la riquesa espiritual d’aquesta tradició.

El bisbe Joan Carrera era un pessebrista de fet. També en aquesta faceta seva ens agradaria ser uns dignes deixebles seus.