2 de juny de 2012

Bankia i el pessebre¿Us imagineu que us donen diners per fer un pessebre monumental, i que teniu un pressupost il·limitat per guarnir-lo amb figures i complements dels millors artesans pessebristes d'arreu d'Espanya? Doncs això és (explicat barroerament) el que va passar amb el “Gran Belén Bancaja”.

I això, tenir diners per fer pessebres, o per fer publicacions pessebristes, o per finançar projectes relacionats amb el pessebre... tot això s'ha acabat. Almenys tal com ho hem viscut fins ara.

Repasso molts dels llibres i publicacions de temàtica pessebrista que tinc per casa i veig que n'hi ha més d'un, i de dos, que compten amb el patrocini d'una caixa d'estalvis. El que us reprodueixo, el del “Gran Belén Bancaja”, és un llibre molt maco dedicat a un pessebre molt especial: tot (llibre i pessebre) finançat per Bancaja. També trobo els dos llibres publicats per l'Associació de Pessebristes de Mataró, amb el logo de Caixa Laietana; i alguns dossiers d'El Bou i la Mula, amb el logo de Caixa Sabadell; i els quaderns de l'Associació de Donostia, amb el logo de la Kutxa; i un llibre sobre el pessebre a Girona, amb el logo de Caixa Girona; i el llibre dedicat a Carratalà, amb el logo d'Unnim, i... la llista podria ser molt llarga.

De totes les caixes catalanes que cada any signaven un conveni amb la Generalitat per finançar activitats culturals només queda La Caixa (vull dir CaixaBank). L'aportació de Caixa Penedès i Caixa Laietana és testimonial i l'any que ve difícilment existirà.

Si, ja sé què esteu pensant: tant de bo que el problema de la desaparició de les caixes i les seves obres socials fos que el món del pessebre perdrà una important font de finançament! El problema, per desgràcia, és molt més greu que això. Però penso que per als pessebristes no deixa de ser un motiu de preocupació, i és bo que des d’aquest espai ens en fem ressò. Si a més a més hi sumem la baixada de les ajudes públiques per a la cultura, el futur pot ser complicat. Caldrà, doncs, suplir la manca de diners amb imaginació i innovació (coses que, de vegades, també van escasses en el món del pessebrisme...).

Per cert, ja que parlava del pessebre de Bancaja, suposo que ja sabeu que és una de les caixes d'estalvi que es va diluir dins de Bankia. Us sona, aquest nom?


1 comentari:

Galderich ha dit...

Bona reflexió a l'entorn de la crisi i les seves repercussions a tot arreu i més concretament en el món del pessebrisme.

Malgrat tot, com dius, la desaparició de les caixes més locals afectarà sobretot als projectes més allunyats de les grans capitals... massa centralització!