25 de gener de 2013

Conrad Paris


A Perpinyà, la tradició del pessebre està força arrelada en les famílies catòliques i en les catalanes sobretot. Es fan o s’han fet exposicions de pessebres a les esglésies i també a espais públics com el Palau dels Reis de Mallorca, a la Casa Pairal, a l’Ajuntament, a l’oficina d ela Generalitat així com en força aparadors de botigues.Un dels pessebres més populars de Perpinyà és el que es munta cada any a la masia de Sant Vicenç, la seu d’una fàbrica de ceràmica, amb figures de Conrad París.

Segons un text de la Casa de la Catalanitat:

L’escultor Conrad París (1927-2013), va néixer a Burriana i va viure la seva infantesa a Barcelona. L’any 1943 va treballar a costat de l’escultor Georges Caseblanque a París i als anys següents va anar a les escoles de belles arts de Marsella i Perpinyà. L’any 1949 va exposar la seva obra als tallers de Sant Vicenç de Perpinyà on coneix diversos artistes. Aleshores crea les seves figures de pessebre en ceràmica. L’any 1978 instal·la el seu talles a Saint Ferreol, a Céret. El seu talent ha estat reconegut per diversos artistes: L’any 1955 Dalí va exposar una orella gegant a l’aeroport d’Orly, a l’interior de la qual hi havia els santons catalans de Conrad París.

Les seves figures són tot un passat fet d’oficis humils però necessaris, simples però vertaders que Conrad parís fa reviure posant de la mà un mestratge únic i una poesia intemporal. Tot el nostre patrimoni està allà: des del ballador de sardanes a l’esmolet, la dóna que renta, la que porta la llet, el sabater, el cadiraire, el forjador.

A l’església parroquial de Ceret, cada any s’hi exposa un pessebre seu.