14 de novembre de 2016

Com es va escriure... El Pessebre de Joan Amades

El dijous 10 de novembre es va celebrar la darrera de les xerrades del cicle «Com es va escriure...», un cicle de conferències tertúlia sobre la publicació d’obres del folklorista Joan Amades, en el marc de les Xerrades del dijous de La Casa dels Entremesos.

En aquesta ocasió la tertúlia va girar al voltant d’El Pessebre de Joan Amades, i va comptar amb la presència de dos dels responsables de l’edició crítica d’aquest llibre, l’Antoni Serés i l’Albert Dresaire. Es va excusar l’absència de la Josefina Roma, coautora de l’edició crítica, que no va poder assistir a l’acte.

D'esquerra a dreta: Antoni Serés, Albert Dresaire i Amadeu Carbó
Va presentar l’acte l’Amadeu Carbó, en nom de l’Associació Cultural Joan Amades. L’Antoni Serés va explicar la història de les diverses edicions d’El Pessebre. La primera fou el 1946, la segona va ser el 1959 (pocs mesos després de la mort de Joan Amades), i l’edició crítica va ser publicada l’any 2009. Serés va donar detalls de la història d’aquesta darrera edició, ja que abans que aquesta fos possible l’Associació Cultural Joan Amades va haver de superar diversos entrebancs. Durant l’acte l’Antoni Serés va recordar diverses anècdotes del llarg procés iniciat el 1999 i que va portar a l’edició del llibre l’any 2009, a càrrec de l’Arola Editors, de Tarragona.

Per la seva banda, Albert Dresaire va comentar alguns aspectes del contingut de l’edició crítica, i va reivindicar la vigència de l’obra d’Amades i la necessitat d’anar aprofundint en els diversos aspectes del món del pessebre que el gran folklorista català va tractar en el seu llibre.

L’acte va cloure amb un diàleg amb les persones assistents, durant el qual es va tornar a remarcar la importància de l’obra de Joan Amades i el punt central en la història del pessebrisme a casa nostra que representa El Pessebre.