6 de desembre de 2019

El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme


No diem res de nou si afirmem que fra Valentí Serra de Manresa és un entusiasta de la tradició del pessebre. N'ha fet molts escrits i n'és un erudit. El nostre col·lectiu va tenir el goig de publicar, fa uns anys, un opuscle coordinat per ell: Els caputxins ...i el pessebre.

Ara ens presenta un llibre dedicat al pessebre: El nostre pessebre. Tradició, història i simbolisme, publicat per Editorial Mediterrània

A la web de l'editorial podem llegir:

Els religiosos caputxins de Catalunya i Mallorca han estat uns entusiates propagadors del pessebrisme popular, especialment durant la represa de la vida religiosa després de les exlcaustracions del segle XIX, quan els frares impulsaren la pràctica de construir pessebres, que la tradició catalana ha descrit com un conjunt de figuretes que representen el naixement de Jesucrist i la seva adoració pels pastors.

Aquest volum, El nostre pessebre, aporta una síntesi històrica sobre l'origen del pessebre, que es remunta a l'experiència del Nadal a Greccio viscuda l'any 1223 pel mateix sant Francesc d'Assís. El pessebre, al cap de vuit segles, ha esdevingut una de les principals construccions festives d'art efímer del patrimoni cultural i espiritual del nostre poble.


Amb aquest nou títol de la col·lecció "A la caputxina" –que ja té alguns volums dedicats a l'aportació dels frares catalans a la cultura popular–, es presenten les peculiaritats dels pessebres impulsats pels frares caputxins, juntament amb una breu presentació del simbolisme de les figures del betlem o pessebre.La presentació tindrà lloc el dijous 12 de desembre del 2019, a les 19.30 h, a la cripta del convent de Pompeia (av. Diagonal, 450, Barcelona

Hi participaran:
Fra Valentí Serra de Manresa, autor del llibre
Bosco Garcia Florensa, expert en cultura popular
Montse Costas, en representació de l’Editorial Mediterrània