23 de desembre de 2019

Els pessebres del Museo de Artes Decorativas de Madrid

El Museo de artes decorativas de Madrid és un dels llocs on s'hi poden veure pessebres i figures tot l'any. Per Nadal treuen algunes peces més que normalment tenen als magatzems.

Un dels atractius és el pessebre napolità amb figures del XVII construït pel pessebrista madrileny Francisco Maroto (ABM).Al costat s'hi pot veure, sense identificar un pessebre d'aparador, probablement provinent d'algun convent o casa senyorial. Testimoni d'una época en que més que fer el pessebre, es posava el pessebre com a element deposicional durant les festes.


A la mateixa sala hi ha unes figures de l'escultor  valencià José Esteve encarregades per Carles IV per completar el Belén del Príncipe (actualment dispers pel Patrimoni Nacional espanyol i per col·leccions privades). Les figures representen balls i tipus populars espanyols.Finalment, i també sense identificar hi ha aquests Reis a cavall.


En una altra sala podem veure-hi divertses figures.  D'entrada un Naixement i uns pastors d'adoració de Luisa Roldan, La Roldana (1656-1704)


 Els dos pastors d'adoració van ser copiats en guix per Luis Buendia actiu als anys 1950-70Un tercer pastor també de Luís Buendía copiat d'un original de La Roldana

Una altra vitrina ens mostra figures napolitanes del XVIII

Més endavant, un pessebre del XVIII del virreinat de Nueva España (Mêxic)Un Naixement del XVIII del virreinat del Perú


Un naixement del XVIII d'escola Salzillo (atribuït a Roque López)

I un naixement del XVII del virreinat del Perú


Per acabar, les conegudes peces de Castells del Naixement inspirat en un quadre de Murillo