2 de desembre de 2019

L'oníric món del doctor Pere Catà - INAUGURACIÓ


Amb aquesta exposició el nostre col·lectiu inaugura els actes de celebració del vintè aniversari des de la nostra creació.

Està dedicada a un figuraire a qui fa un any, el Col·lectiu El Bou i la Mula i l’Associació de Pessebristes de Barcelona vàrem homenatjar. Un escultor sense taller, allunyat del bullici mundà,
que com una formigueta treballa per a ell, en el seu minúscul estudi, pel seu plaer i sobretot, per fer plaer als seus amics. Ell és el Doctor Pere Catà i Vidal (Sant Pol – El Maresme, 1937); més
conegut entre els pessebristes i amics com el doctor Catà, és un dels grans desconeguts fora del petit cercle dels pessebristes barcelonins. El seu desconeixement és directament proporcional a la seva vàlua.


La seva llarga trajectòria com a escultor amateur i la seva vinculació a l'Associació de Pessebristes de Barcelona i al Col·lectiu El Bou i la Mula, foren motius suficients perquè el 5
d'octubre de 2018 se li fes un homenatge com a mostra d'agraïment per la seva aportació tècnica, artística i humanística al món del pessebrisme. La present exposició és una fita més per tal de fer
més visible l’obra d’un escultor que transforma el fang en excel·lència.

El valor de l’obra escultòrica de Pere Catà

El seu estil és molt peculiar, treballa el detall fins els límits, desglossa els músculs com si fes un estudi d’anatomia. Les figures tenen moviment, expressió, estan vives. Busca postures dinàmiques, basades en la realitat, en personatges del carrer i capta l’instant precís on tots els músculs es troben en tensió per l’esforç del moment.

Quan treballa una figura, comença per donar-li la forma del crani, després les òrbites i li afegeix els glòbuls oculars, el nas, les orelles i la boca i amb un pinzell moll, molt fi, va repassant fins donar-li l’expressió de la cara. Es poden distingir amb tot detall els ulls, la conjuntiva vermella, la pupil·la, les còrnies, l’escleròtica, les aletes del nas, si porta una piga, les dents.

Alguns dels seus personatges no semblen figures de pessebre, sinó escenes costumistes d’un món imaginari de la cosmovisió del seu artista. Un amic psiquiatre un dia li va dir que reflectien angoixa. Ell assenteix amb escepticisme i sornegueria perquè per sobre de tot se sap creador i gaudeix de cada instant que la seva mà fa treballar el palillo.


Enguany teniu l’oportunitat única de poder veure la seva obra exposada al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, i us assegurem que en veure-la en quedareu per sempre més captivats.

L’any 2015, moltes d’aquestes peces varen formar part de l’exposició Provence et Catalogne, inaugurada a Arles (França) i de la qual, juntament amb en Jordi Montlló en vàrem ser els comissaris. Més de tretze mil visitants van aplaudir l’excel·lència, prostrant-se davant del Dalí del pessebrisme.

Més d’una cinquantena de peces que provenen totes elles de fons privats, la converteixen probablement en una exposició única i irrepetible. Acompanyen aquest esdeveniment, una exposició inèdita de fotografies de l’obra del Dr. Catà realitzades per Jordi Montlló. També podreu gaudir una mostra del Fons Catà que comprèn més d’un miler d’articles de premsa publicats entre finals del segle XIX i els anys 80 del segle XX , que el col·lectiu El Bou i la Mula ha digitalitzat i posat a disposició online gràcies al suport i al finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


FITXA TÈCNICA
Comissaris: Jordi Montlló Bolart i Ferran Manau i Graupera

Organitza: Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres
                  Col·lectiu d’opinió, recerca i difusió
                  del pessebrisme El Bou i la Mula

Lloc: Museu Arxiu Municipal de Llavaneres
         Carretera de Sant Vicenç, 14 (Can Caralt)
         08392 Sant Andreu de Llavaneres
Inauguració: 5 de desembre de 2019 a les 19:00 h
Restarà oberta fins el 19 de gener de 2020
Horari de visites: dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h
     Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h
     Diumenges i festius d’11 a 14h
     Tancat 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener