11 de juliol de 2021

Art i festa: cartells i programes de Festa Major

 


El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, entitat amb la que col·laboro, celebra enguany 75 anys d’existència. I, per festejar-ho, ha preparat una exposició per mostrar un dels seus fons: la col·lecció de cartells i programes de la festa major de Les Santes. Es tracta de la col·lecció més completa de cartells de les Santes: el més antic és de 1894 i arriba, és clar, als nostres dies.

La mostra Art i festa, excel·lentment comissariada per la Conxi Duro, es pot visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro fins al 29 d’agost. 

Us reprodueixo una part del text del programa:

Els cartells de la Festa Major des de 1894 fins a 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli, que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució. 

L’exposició convida a explorar la petjada poderosa que els cartells i els programes, amb el seu llenguatge i la seva plasticitat, imprimeixen damunt la celebració festiva. Especialment el cartell, peça central, que projecta la imatge simbòlica de Les Santes a peu de carrer. És com el punt de partença de la festa, el primer acte del qual tothom parla, el mòbil persuasiu a la participació.

Els cartells componen, així, un únic llenç pintat per moltes mans d’artistes i grafistes, que va fertilitzant l’imaginari de la festa al llarg del temps, li treu la pols i suscita cada any el valor de la novetat.

Ep! Però, tot això, què té a veure amb el pessebrisme?

Certament, d’entrada aquest bloc no sembla el millor lloc per parlar de cartells de festa major. Però tinc 3 raons per fer-ho.

La primera és molt senzilla: he col·laborat en el seu muntatge i em fa il·lusió compartir-ho aquí i convidar-vos a visitar-la.

La segona és que els cartells, en tant que part d’una tradició, ens mostren coses «substancials» i coses que canvien. La festa major de Les Santes és una tradició viva ja que ha anat canviant al llarg de la seva història. I això es pot comprovar molt fàcilment tot visitant l’exposició. I aquest descobrir que la tradició és, necessàriament, innovació, és una de les coses que fa temps que volem explicar en aquest bloc pessebrista.

I la tercera és que, si visiteu l’exposició, hi podreu descobrir un element realitzat per un conegut creador de figures de pessebre. Si voleu saber qui és i de què es tracta, haureu de visitar l’exposició!

Per descomptat que podeu comptar amb mi si voleu una visita guiada!